КРУГЛИЙ СТІЛ З ОБГОВОРЕННЯ ПИТАНЬ РЕФОРМУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

   Черговий раз переконуємося, що поєднання науки і практики дозволяє підняти серйозний пласт проблем.

   На базі Навчально-наукового Юридичного інституту ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» відбувся КРУГЛИЙ СТІЛ з ОБГОВОРЕННЯ ПИТАНЬ РЕФОРМУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

   Щиро дякуємо представникам кафедри кримінального права, Навчально-наукової лабораторії дослідження проблем політики у сфері боротьби зі злочинністю, Західного регіонального центру НАПрНУ, Івано-Франківського обласного осередку Громадської організації «Всеукраїнська асоціація кримінального права». Крім того, дякуємо за безцінний практичний погляд на кримінальне законодавство та перспективи його розвитку представникам Івано-Франківського міського суду, Апеляційного суду Івано-Франківської області, прокуратури Івано-Франківської області, управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області, головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області та Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

   На порядок денний виносились наступні питання:
1) назва наступного закону про кримінальну відповідальність;
2) загальні принципи побудови наступного закону про кримінальну відповідальність;
3) коло джерел кримінального права: монізм, дуалізм чи плюралізм; переваги та недоліки кожного з варіантів. Чи потрібен окремий закон (кодекс), який містив би і матеріально-правові, й процесуально-правові приписи про відповідальність за проступки?
4) кримінальне правопорушення як підстава кримінальної відповідальності: його поняття та види? Чи потрібна спеціалізація суддів (або, наприклад, запровадження інституту мирових суддів) для розгляду проступків?
5) суб’єкт, який підлягає кримінальній відповідальності: лише фізична, чи також і юридична особа?
6) покарання, його види та система покарань; 
7) інші заходи кримінально-правового характеру, їх види та принципові відмінності від покарання;
8) необхідність закріплення правил кваліфікації кримінальних правопорушень та інших значимих для кримінального права юридичних фактів;
9) принципи, загальні засади та спеціальні правила призначення покарання та інших заходів кримінально-правового характеру;
10) загальні положення та окремі підстави звільнення від покарання та його заміни;
11) система і структура наступного КК України, у тому числі – необхідність виділення окремого структурного елемента з тлумаченням термінів;
12) основні принципи та правила криміналізації діянь та пеналізації кримінальних правопорушень.

    Тепер будемо узагальнювати висловлені думки і окреслювати подальший шлях! Дякуємо! Успішний діалог між доктриною та правозастосовниками триває!!! Може достукаємося нарешті й до законодавця?